Як вибрати тонкий ортопедичний матрац на диван: розкриваємо секрети функціональних топерів!

Ліжко з незручним матрацом або старий диван може перешкодити здоровому сну та спровокувати серйозні захворювання. Адже щоб вставати вранці відпочиваючим, без болю в спині, в хорошому настрої, потрібно повноцінно відпочивати на зручному спальному місці. А підвищити його комфортність можна за допомогою недорогого топера. Тонкі матраци на диван мають помітний ортопедичний ефект і можуть вирішити ряд завдань, головне - правильно вибрати модель.

Топпер: що це і навіщо він потрібний?

Топпери – це безпружинні матраци завтовшки 4-10 сантиметрів. Вони позиціонуються як «верхні», і призначені підвищення комфортності основного спального місця. Використовувати їх можна на ліжку, дивані, підлозі, а класифікуються вироби:

  • жорсткості - найбільш затребуваними є помірковано жорсткі моделі;
  • максимальному навантаженні на 1 спальне місце (вказується у кілограмах);
  • конструкції – одношарові/комбіновані (з 2, 3, 4, 5 шарами із різних за щільністю/складом матеріалів);
  • наповнювачу – виробники пропонують вироби з натуральними (льон, кокосова койра, латекс, шерсть) та штучними (пінополіуретан, холлофайбер, струттофайбер) наповнювачами;
  • типу зберігання - скручуються/складаються.

Важливо! У топерів дуже рідко бувають знімні чохли, і прати вироби не можна - їм показано сухе хімічне чищення. А забезпечити необхідний рівень гігієни спального місця допоможе наматрацник.

Вибираємо функціональний топпер: 3 правила

При виборі топпера потрібно враховувати:

I. Для кого купується матрац

Якщо йдеться про велику дорослу людину, доцільніше купити жорсткий «кокосовий» екземпляр. Худим користувачам більше підійде модель середньої жорсткості, а літнім – м'яка.

Порада експерта: Дитячі матраци теж мають бути жорсткими, а підліткам рекомендуються багатошарові моделі з м'якою спальною поверхнею.

ІІ. Які завдання потрібно вирішити

Дискомфорт під час сну викликають різні причини:

  1. Наявність на основному матраці пролежнів, пружин, що випирають, нерівностей - якісно вирівняти площину допоможе жорсткий топер з кокосової койри або штучного латексу.
  2. Занадто жорстка поверхня – м'якості готові додати інноваційні піни з ефектом пам'яті. А бюджетною альтернативою стане пінополіуретан відповідної густини.
  3. Великий перепад висоти – ця «неприємність» характерна для диванів із пружинним блоком та вираженими конструктивними елементами, а оптимальним рішенням буде топер зі штучного латексу. Але якщо незручності викликані великою різницею у вазі користувачів, що сплять на одному ліжку з матрацом на залежних пружинах, топер не допоможе.

ІІІ. Де і як тонкий матрац експлуатуватиметься

  • Для постійного використання на ліжку підійде модель висотою 6-10 сантиметрів у щільному та якісно простібаному чохлі.
  • Для дивана актуальний легкий та мобільний тонкий матрац 4-6 сантиментів, що забезпечує компактне зберігання.
  • Для облаштування гостьового спального місця на підлозі або відпочинку на дачі краще купити матрац топер середньої жорсткості висотою 8-10 сантиметрів, що скручується або складається.
  • Для сну на пікніку або в поході ідеальним варіантом буде екземпляр із ультракомфортної піни завтовшки 4-5 сантиметрів.

Важливо! При покупці топпера для стаціонарного ліжка потрібно перевірити наявність петель із широкої гумки для фіксації на основному матраці.

Повний каталог матраців на диван тут https://expert-matras.ua/tonkie-matrasy-na-divan